tag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post6821930712335102399..comments2024-02-27T12:52:32.819+01:00Comments on W pustyni bez puszczy czyli Arabia Saudyjska i Oman oczami Polaka: Kulinarne rozterki ekspatySaudyjskie Wielbłądyhttp://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comBlogger40125tag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-7984178368951542692013-09-16T20:45:04.576+02:002013-09-16T20:45:04.576+02:00Super :)
Podeślij przepis i zdjęcia na maila :)Super :)<br />Podeślij przepis i zdjęcia na maila :)Saudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-32991616418731506292013-09-16T20:11:25.343+02:002013-09-16T20:11:25.343+02:00proszę, mozecie przeblogować/przepostować/przenotk...proszę, mozecie przeblogować/przepostować/przenotkować mój przepis: http://dziekuje-za-wypowiedz.blogspot.com/2013/09/wu-gotuje-japonskie-jedzenie-ryz-mieso.html<br /><br />;)WKoło_UXhttps://www.blogger.com/profile/17570897037699135708noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-74852793210659856562013-09-10T19:39:56.654+02:002013-09-10T19:39:56.654+02:00W Arabii Saudyjskiej takich przypraw nie ma - trze...W Arabii Saudyjskiej takich przypraw nie ma - trzeba przywieźć z PolskiSaudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-2748921224341182892013-09-10T06:04:36.337+02:002013-09-10T06:04:36.337+02:00Skoro sa ogorasy to wystarczy tylko kupic sobie go...Skoro sa ogorasy to wystarczy tylko kupic sobie gotowa zaprawe do kiszenia ogorkow i wychodza ze palce lizac:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-68828842419255098282013-09-06T20:53:05.789+02:002013-09-06T20:53:05.789+02:00Mięsko z grilla to ja też lubię. Knedle chętnie zj...Mięsko z grilla to ja też lubię. Knedle chętnie zjadam, ale po godzinie jestem znowu głodny, choć deserem bym tego nie nazwałSaudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-15275162043946101142013-09-06T20:51:22.652+02:002013-09-06T20:51:22.652+02:00Do tych z chrzanem też dodajemy chili - po jednej ...Do tych z chrzanem też dodajemy chili - po jednej na litrowy słoik ;)Saudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-42187494254273892832013-09-06T08:40:14.690+02:002013-09-06T08:40:14.690+02:00Do ogórków kiszonych bez chrzanu można dodać (do k...Do ogórków kiszonych bez chrzanu można dodać (do każdego słoika)plasterek papryki czuszki-razem z pestkami wielkości niecałego centymetra (tej najostrzejszej), tak robi moja ciocia, a od niedawna ja też. Ogórki są ostrzejsze i bardzo dobre. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-6853795455214912552013-09-05T21:41:19.422+02:002013-09-05T21:41:19.422+02:00Dla niego wszystkie polskie potrawy są: nie słone,...Dla niego wszystkie polskie potrawy są: nie słone, nie pikantne, a przede wszystkim są SŁODKIE. <br />Niestety dla mojego męża musi być mięcho z grilla i dużo soli...a ja tak nie jem, uważam to za niezdrowe, wolę kluski z jabłkiem i cynamonem zapiekane w piecu niż mięcho z grilla...taka różnica. Dla mojego męża np knedle ze śliwkami to deser a nie obiad, rzeczone kluski tez deser, w ogóle dla niego to nie do przełknięcia np drób w owocach (vide kurczak/kaczka z jabłkami).<br />Oczywiście, że nie wie co traci, ale to już nie moje zmartwienie... :D więcej zostaje dla mnie hahah :)Ingalillhttps://www.blogger.com/profile/07713211287913916483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-72303997046548404362013-09-05T18:36:29.066+02:002013-09-05T18:36:29.066+02:00Nie wie chłop co traci :(
Wyślij go do mnie do KSA...Nie wie chłop co traci :(<br />Wyślij go do mnie do KSA, to szybko zmieni zdanieSaudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-91473311914291544422013-09-05T11:46:07.195+02:002013-09-05T11:46:07.195+02:00Niestety nie, gdyż nie lubi polskiej kuchni, choci...Niestety nie, gdyż nie lubi polskiej kuchni, chociaż na polską wigilię wmusi pierogi, żeby mi przykrości nie robić...:)Ingalillhttps://www.blogger.com/profile/07713211287913916483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-85857388476747868652013-09-04T20:33:19.252+02:002013-09-04T20:33:19.252+02:00Ewelina - taka Żona to prawdziwy skarb, mam nadzie...Ewelina - taka Żona to prawdziwy <b>skarb</b>, mam nadzieję, że Twoja Połowa to docenia :)Saudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-26891143734584213132013-09-04T13:46:09.210+02:002013-09-04T13:46:09.210+02:00Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej k...Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne!<br /><br />Składniki:<br /><br />ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne wiec nie podaję przepisu.<br /><br />- kapusta biała (mała główka)<br />- pieczarki<br />- cebula<br />- ziemniaki<br />- sól i pieprz<br /><br />Farsz na pierogi z ziemniakami i cebulką (pomysł mojego śp. dziadka):<br /><br />Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy i takim farszem napełniamy ciasto pierogowe, zalepiamy pierożki i dalej postępujemy jak zawsze. Te pierogi są bardzo smaczne, można je podsmażyć albo wrzucić na wodę, ja je nawet mrożę, a potem jak mam chęć, zamrożone wrzucam na wrzące i obiad gotowy :) Proszę nie mylić ich z ruskimi, bo w tym przypadku są tu same ziemniaki nie ma białego sera.<br /><br />Farsz na uszka do barszczu:<br /><br />Pieczarki - w zależności ile zjemy to albo pół kilo albo kilogram. Pieczarki myjemy i drobniutko siekamy, bądź prościej jest je zmielić maszynką do mięsa, ja nie mam więc muszę siekać drobno. Podsmażamy cebulkę na oleju, kiedy będzie podsmażoną wrzucamy pieczarki i tak doprawione sola i pieprzem dusimy do miękkości. Ostudzamy i zimny farsz nakładamy do uszek. Dalej postępować jak w przypadku zwykłych uszek z grzybami.<br /><br />Farsz na pierogi z kapustą:<br /><br />- można zrobić z kapusta i pieczarkami, w tym przypadku farsz pieczarkowy zrobić tak samo jak do uszek.<br /><br />- biała kapustę szatkujemy drobno, jak najcieniej, zasypujemy solą, żeby zmiękła - ok 750 gr białej kapsty<br />* jeśli robimy pierogi z samą kapustą bez pieczarek, nie dodajemy cebuli*<br />- 2 jajka na twardo<br />- 2ząbki czosnku<br />-sól, pieprz do smaku<br />- 4 łyżki oleju<br /><br />Osolona kapustę włożyć na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć często mieszając. Dodać posiekane jajka (jeśli robimy z pieczarkami i kapusta, jajka pominąć), doprawić sola, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.<br />Kiedy kapusta zmięknie zdjąć z ognia, farsz ostudzić ( w tym momencie można wymiesza z farszem pieczarkowym), a następnie nałożyć na przygotowane ciasto i zlepić pierogi. Dalej postępować tak samo jak w przypadku każdych innych pierogów.<br /><br /><br />Wszystkie farsze wypróbowałam i przetestowałam :) Ingalillhttps://www.blogger.com/profile/07713211287913916483noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-75174965467017886972013-09-03T13:37:51.897+02:002013-09-03T13:37:51.897+02:00Najważniejsze, żeby były jadalne :)Najważniejsze, żeby były jadalne :)Saudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-86376970521051284042013-09-03T13:34:00.905+02:002013-09-03T13:34:00.905+02:00Myśl, kombinuj i dodawaj przepisy :)
a za linka śl...Myśl, kombinuj i dodawaj przepisy :)<br />a za linka ślicznie dziękuję :)Saudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-63652239728249723822013-09-03T13:28:53.110+02:002013-09-03T13:28:53.110+02:00Ale dodalam linka, teraz bede myslec ;)Ale dodalam linka, teraz bede myslec ;)Kasia na Rozdrożachhttps://www.blogger.com/profile/13436159030437101847noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-88340407425415184412013-09-03T13:24:07.657+02:002013-09-03T13:24:07.657+02:00Hmm musze pomyslec, bo ja jestem w sumie przez los...Hmm musze pomyslec, bo ja jestem w sumie przez los rozpieszczona, nawet w kauflandzie mam gotowe pierogi ruskie ;)<br />Kasia na Rozdrożachhttps://www.blogger.com/profile/13436159030437101847noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-34337115302338679632013-09-03T12:35:03.189+02:002013-09-03T12:35:03.189+02:00a muszą być polskie dania czy mogą być dania "...a muszą być polskie dania czy mogą być dania "jakieś", ale np. dostosowane do polskich warunków? ;PWKoło_UXhttps://www.blogger.com/profile/17570897037699135708noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-54501232873311192872013-09-02T17:41:41.047+02:002013-09-02T17:41:41.047+02:00Super - to czekamy z niecierpliwościąSuper - to czekamy z niecierpliwościąSaudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-56489924789765164092013-09-02T01:03:24.978+02:002013-09-02T01:03:24.978+02:00test - ostatnio blogspot nie chcial mi dodawac kom...test - ostatnio blogspot nie chcial mi dodawac komentarzy :(<br />Do akcji dolacze :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-26013946927056145572013-09-01T20:31:49.090+02:002013-09-01T20:31:49.090+02:00Byłbym wdzięczny, bo ten wynalazek, którego użyliś...Byłbym wdzięczny, bo ten <i>wynalazek</i>, którego użyliśmy zepsuł cały smak ogórkówSaudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-23739109718808595562013-09-01T20:26:32.034+02:002013-09-01T20:26:32.034+02:00Nie pamietam producenta, jak sie dowiem to zawiado...Nie pamietam producenta, jak sie dowiem to zawiadomie !<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-18220324423881418012013-09-01T17:06:00.291+02:002013-09-01T17:06:00.291+02:00Są kiszone liście winogron - widziałem w Danube, t...Są kiszone liście winogron - widziałem w Danube, tylko nie miałem pomysłu na nic poza gołąbkami :)Saudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-49162157451837334482013-09-01T17:04:20.575+02:002013-09-01T17:04:20.575+02:00Aga - tylko podpowiedz której firmy mieszanki używ...Aga - tylko podpowiedz której firmy mieszanki używasz. Bo my raz trafiliśmy na taki <i>shit</i>, że głowę urywa :(Saudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-84226071266264185862013-09-01T10:04:41.188+02:002013-09-01T10:04:41.188+02:00Dzięki wielkie
Przepis już dodany :)<b>Dzięki wielkie </b><br />Przepis już dodany :)Saudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1988886603087205861.post-58255721541507851562013-09-01T09:36:10.154+02:002013-09-01T09:36:10.154+02:00http://wkrajuktorynieistnieje.blogspot.com/2013/09...http://wkrajuktorynieistnieje.blogspot.com/2013/09/kulinarna-akcja-z-bloga-w-pustyni-bez.htmlIngalillhttps://www.blogger.com/profile/07713211287913916483noreply@blogger.com