Jako, że jesteśmy w kraju arabskim, to na stole królują arabskie potrawy.
Moją specjalnością jest marokański tajine, ale brakowało mi specjalnego garnka do jego przyrządzenia. Wybrałyśmy się więc z Aishą na poszukiwanie do pobliskiego Centerpoint. Garnków do tajine do wyboru do koloru - od bardzo małych - jednoosobowych po niemal trzylitrowe.
Syte chwały wróciłyśmy do compoundu z największym garnkiem i zagoniłyśmy Wielbłąda za kierownicę, żeby nas zawiózł na poszukiwanie ingrediencji, które można byłoby w tym garnku upichcić. Kupiłyśmy nowozelandzką pokrojoną w kostkę wołowinę (kotom bardzo smakowała) w cenie 33 SAR za kilogram (około 30 pln) oraz całą masę przypraw.
Zabrałam się za gotowanie i po dwóch dniach gotowania mieliśmy na obiadokolację przygotowany w chińskim garnku marokański tajine z nowozelandzkiej wołowiny z indyjskimi przyprawami :)
To się nazywa globalizacja :)
Moją specjalnością jest marokański tajine, ale brakowało mi specjalnego garnka do jego przyrządzenia. Wybrałyśmy się więc z Aishą na poszukiwanie do pobliskiego Centerpoint. Garnków do tajine do wyboru do koloru - od bardzo małych - jednoosobowych po niemal trzylitrowe.
Syte chwały wróciłyśmy do compoundu z największym garnkiem i zagoniłyśmy Wielbłąda za kierownicę, żeby nas zawiózł na poszukiwanie ingrediencji, które można byłoby w tym garnku upichcić. Kupiłyśmy nowozelandzką pokrojoną w kostkę wołowinę (kotom bardzo smakowała) w cenie 33 SAR za kilogram (około 30 pln) oraz całą masę przypraw.
Zabrałam się za gotowanie i po dwóch dniach gotowania mieliśmy na obiadokolację przygotowany w chińskim garnku marokański tajine z nowozelandzkiej wołowiny z indyjskimi przyprawami :)
To się nazywa globalizacja :)
Ola vel Camelot vel Gadzina
Wow pysznie brzmi,
OdpowiedzUsuńale jak tu dokonać degustacji przez Internet ??
Może w przyszłości :-)))
Na degustację zapraszamy do nas, jak przyjedziemy na wakacje do Polski :)
UsuńNarobiłaś mi smaka! W Twoim wykonaniu tajine jest " poezją dla podniebienia".Pozdrawiam! Domina
OdpowiedzUsuńDominika - to była wariacja na temat tajine. Wiem coś o tym, bo Ola często je gotuje, ale w takiej kombinacji to jadłem tę potrawę po raz pierwszy :D
Usuń+ polska kucharka.
OdpowiedzUsuń