Po wycieczce do Petry w Jordanii stałem się wielkim smakoszem kawy z kardamonem.
Kawę takową przywiozłem do Polski z Saudi w ilościach „przemysłowych”, ale oprócz tego smakołyku przywiozłem również wysokiej jakości kardamon mielony.
Owszem, jak skończy mi się przywieziona kawa, to będę go dodawał do kawy kupionej w Polsce, niemniej jednak Moja Osobista Gadzina już rozważa inne zastosowanie tej aromatycznej przyprawy.
Ale ma pewien kłopot - nie bardzo wie do czego. Jedyne co znalazła to ryba po bengalsku
To proszę Was, moich Kochani Czytacze o podsunięcie Gadzinie mej jakichś pomysłów (najlepiej samodzielnie wypróbowanych ) na ”zakardamonowanie” czegoś poza kawą.
Z góry dziękuje za pomoc:)
A tutaj znajdziecie informacje czym zastąpić kardamon - klik, klik po przepis
Kawę takową przywiozłem do Polski z Saudi w ilościach „przemysłowych”, ale oprócz tego smakołyku przywiozłem również wysokiej jakości kardamon mielony.
Owszem, jak skończy mi się przywieziona kawa, to będę go dodawał do kawy kupionej w Polsce, niemniej jednak Moja Osobista Gadzina już rozważa inne zastosowanie tej aromatycznej przyprawy.
Ale ma pewien kłopot - nie bardzo wie do czego. Jedyne co znalazła to ryba po bengalsku
To proszę Was, moich Kochani Czytacze o podsunięcie Gadzinie mej jakichś pomysłów (najlepiej samodzielnie wypróbowanych ) na ”zakardamonowanie” czegoś poza kawą.
Z góry dziękuje za pomoc:)
A tutaj znajdziecie informacje czym zastąpić kardamon - klik, klik po przepis
Żródło |
Ja nie mialam okazji nic nigdy kardamonizowac, ale oto co zaleca Wikipedia:
OdpowiedzUsuńW starożytnym Egipcie były używany jako dodatek do perfum.
W przemyśle spożywczym używany do aromatyzowania wódek i likierów.
Stosowany w lecznictwie - pobudza apetyt.
Dodawany do kawy lub herbaty - wzmacnia smak, jak też wzmaga ich działanie pobudzające.
To przerobie to perfumy do ...picia :)
UsuńU braci Czechow wyczytalam, ze kardamon uzywany jest do ciast z owocami /podobno jableczny strudel z kardamonem jest najlepszy/, slodkiego pieczywa, szemow, kompotow.
OdpowiedzUsuńGrubo zmielony dodaje sie do ryzu i duszonych pokarmow. Pasuje do mielonego miesa i ostrych sosow, do pieczonej kaczyki czy duszonego drobiu.
Rowniez jako dodatek do grzanego wina.
Agnieszka, byla Lodzianka
Taki strudelek to brzmi bardzo smakowicie, na ryż jeszcze szczekam ale już kaczuszka brzmi dobrze.
UsuńA dokąd do krajankę lub ziomalkę jak kto woli wywiało z Łodzi ?
Ze swojego świadczenia mogę polecić kardamon do:
OdpowiedzUsuń- herbaty
- kotletów mielonych (wołowo-wieprzowych)
- ryżu (szczególnie basmati)
- pieczonych jabłek (tutaj kardamon występuje obok goździków i imbiru)
- soku jabłkowego na gorąco (przyprawy jak wyżej plus cynamon, gałka muszkatołowa i odrobina chilli - świetnie rozgrzewa zimą)
- sosu sałatkowego (coś jakby vinegret z małym twistem: oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny, kardamon, oregano, czosnek) - świetnie się komponuje z surówkami w których jest coś słodkiego np. kukurydza albo rodzynki.
- kiedyś z braku gałki muszkatołowej dodałam kardamonu do beszamelu i też było smacznie.
Ale prawda jest taka że jak ktoś lubi kardamon to prawie do wszystkiego mu zapasuje. I do słodkiego i do słonego.
A jeśli mogę spytać to czemu kardamon mielony szanowne Państwo wybrało? Nie wietrzeje szybciej?
Bo taki był :) A co do nie mielonego kardamonu to miałem zbyt dużo zagadek np. dlaczego różnią się między sobą ceną nawet kilkukrotnie. To żeby nie myśleć za dużo - wziąłem mielony
UsuńKomentarz od Amisha do posta "Kardamon czyli ... czy ma ktoś jakiś pomysł poza dodaniem do kawy ?" który z nieznanych mi przyczyn nie pojawił się na blogu
OdpowiedzUsuńJa często dodaję do wszelkich potraw typu curry. Indyjski czaj - herbata gotowana z mlekiem - również to-to zawiera. Dobrze jest też "pożuć" strączek po ciężkim posiłku. Osobiście bardzo lubię te "ziółko".
Do curry - a na to nie wpadliśmy, dzięki :-D
UsuńKardamonu używam do:
OdpowiedzUsuń-kawy
-herbaty
-piernika i innych tego typu ciast
-kotletów mielonych (wieprzowina, wołowina)
-ryżu/makaronu zapiekanego z cynamonem, kardamonem i jabłkiem
-szarlotki (do uprażonych jabłek dodaje kardamon i cynamon)
-do ciasteczek kruchych (w zależności jaki przepis)
-plus do tego wszystkiego, o czym powyżej 2 osoby już wspomniały.
Ja używam kardamonu mielonego, ciężko dostać w moim rodzinnym mieście kardamon z ziarenkach. Tu u mnie w ogóle ciężko dostać kardamon jakikolwiek. W Turcji nie szukałam, zawsze przywożę kardamon z PL, wraz z gałką, zielem angielskim i jałowcem.
Pozdr. z męża kompa, Ingalill.
Kotlety mielone z kardamonem ???
UsuńMożesz rozwinąś w przepisie i podesłać to Gadzina wklei do siebie na bloga ?
Byłbym niezmiernie wdzięczny :)
Wszystko jak do kotleta mielonego (nie wiem jak Ola robi, ja robię w poniższy sposób): mięso, cebulka pokrojona w kosteczkę i uprzednio podsmażona, bułka moczona w mleku/wodzie, lub bułka tarta, jajko, sol, pieprz czarny i plaska łyżeczka kardamonu. To wszystko mieszamy - łapką i lepimy kotleciki. Panierujemy w bułce tartej, a następnie smażymy.
UsuńJa stosuje licznik kardamonu taki:
1 łyżeczka od herbaty plaska = 0,5 kg mięsa mielonego
Można mniej lub więcej - trzeba posmakować. Na początku proponuje dać mniej - na wszelki wypadek jak nie będzie smakować.
Moja mama zamiast kardamonu czasem daje również tymianek do kotletów :)
Pozdr. Ingalill
Pięknie dziekuję i już pewnie Gadzina na przepis blogowy zaczyna Twój smakołyk przerabiać :)
UsuńGeneralnie kardamon można tez dać do grzanego piwa lub wina :)Chyba nawet jest w takiej gotowej mieszance do tzw grzańca.
UsuńCzasami w PL robimy z mamą piersi indycze w piwie lub kaczkę w piwie i wtedy dajemy piwo miodowe plus sół, pieprz i wszelkie przyprawy korzenne, w tym właśnie kardamon. Owe przyprawy mieszam w 0,5l piwa miodowego (po pół płaskiej łyżeczki przyprawy) i zalewam takie mięsko drobiowe. Dusimy pod przykryciem do miękkości na małym ogniu - piwo lubi kipieć.
Na dno garnka można dać, albo cebulę w plasterkach, albo jabłka z rodzaju nie rozpróżających się. Smak rewelacja!!!!
Niestety tu nie robię takich "cudów" - mąż nie zjadłby mięsa na tzw. "słodko".
Pozdr, Ingalill
tu jeszcze stronka z przepisami na coś słodkiego z kardamonem: http://www.mojewypieki.com/tag/kardamon
UsuńKolejny przepis na bloga i do przetestowania. Ja akurat przeciwko mięsku w piwie nie mam żadnych przeciwwskazań - wręcz przeciwnie :)
Usuńtu oprócz słodkości, także normalne jedzonko z kardamonem: http://www.kwestiasmaku.com/szukaj/wyniki.html?q=kardamon
UsuńTo mango lassi to już od wczoraj za mną chodzi, tylko w Polsce jakies takie średnie mango widziałem. Ale w Khobar zrobię natychmiast, dzięki :)
UsuńJa używam do lassi - taki indyjski napój z jogurtu (pół na pół woda z jogurtem zmieszana) i do tego kardamon wlaśnie i woda różana, bardzo dobre w wersji schłodzonej na upały i świetne na zapitkę po pikantnym daniu. Znam też wersję mango lassi - wtedy nie dodaje się wody różanej, a mango oczywiśćie miksuje się z z jogurtem, pozdrawiam, Jagoda.
OdpowiedzUsuńTo jak wrócę do Saudi to sobie przyrządzę tą wersję z mango, bardzo dziękuję :)
UsuńW pijalniach czekolady można kupić czekoladę z kardamonem - tak gdyby się kawa przepiła ;-)
OdpowiedzUsuńI tak jak ktoś wyżej pisał, dodaję do ziemniaków curry oraz do kawy pięciu przemian.
Mnie się kawa nie przepija - to jest napój, który "myśli me zbiera" po przebudzeniu :)
UsuńAle "kawy pięciu przemian" nie piłem, a chciałbym :) Także bardzo proszę o przepis, bo brzmi zachęcająco
Trafiłam na takie cudo w barze wegetariańskim i stał się to mój ulubiony napój kawowy.
UsuńW rondelku gotuje się wodę (ok. 350 ml na jeden kubek kawy z mlekiem). Po zagotowaniu dodaje się przyprawy (tak na czubek łyżeczki): cynamon, kardamon, imbir, 4÷6 goździków. Gotować ok. 2 minuty. Następnie wsypać kawę mieloną 100% arabica w ilości 1,5÷2 razy więcej niż normalnie i gotować ok. 3÷4 minuty. Po zdjęciu z ognia odstawić na kilka minut, żeby fusy opadły. Przecedzić (nie polecam filtrów do ekspresu) lub delikatnie zlać do kubka. Dodać odrobinę miodu lub cukru trzcinowego (nawet, jeżeli nie słodzi się kawy). Osobiście dodaję jeszcze mleko.
Poza cudownym zapachem i smakiem podobno wspomaga trawienie :)
ardzo dziękuję i przetestuję w najbliższym czasie
UsuńUwielbiam halawę- smaczny i prosty w przygotowaniu hinduski deser. To własnie ze względu na niego po raz pierwszy kupiłam kardamon :)
OdpowiedzUsuńA możesz się podzielić przepisem na halawę`?
UsuńSzwedzkie bułeczki z kardamonem, chociaż wydaje mi się, że to przepis nie bardzo odpowiedni do klimatu SA. Na zimę w Polsce natomiast dokonały.
OdpowiedzUsuńhttp://scandinavianfood.about.com/od/coffeecakessweetbreads/r/cinnamonrolls.htm
K.
tutaj zimą temperatura spada do 15 stopni, więc bułeczki będą w sam raz :)
UsuńLulu - to typowe przysmaki kuchni arabskiej - mamy tego w Saudi całkiem spory wybór - są nawet roladki z kremem orzechowym albo pistacjowym, ale jak to jest pieczone, to nie wiem
OdpowiedzUsuń