Naszło mnie na budyń.
Mam budynie przywiezione z Polski, ale zawsze lubię sobie je podlać sokiem zagęszczonym – malinowym albo truskawkowym.
To wybrałem się na poszukiwania takiego cuda w sklepach w Al-Khobar.
Szukam i szukam przy sokach – nie ma.
Szukam przy napojach – też nie ma.
W końcu znalazłem – przy dodatkach do ciast.
Przyzwyczajony do soków np. firmy ”Ared" czy innych będących koncentratami z naturalnych soków owocowych spojrzałem na skład.
I włosy stanęły mi dęba.
To jest skład tego „smakołyku” ze strony producenta, żeby nie było, że coś przekłamałem:
HERSHEY'S Sugar Free Strawberry Syrup
WATER; GLYCERIN; ERYTHRITOL; CONTAINS 2% OR LESS OF: CITRIC ACID; XANTHAN GUM; SODIUM CITRATE; ARTIFICIAL FLAVOR; SALT; SODIUM BENZOATE (PRESERVATIVE); SUCRALOSE; ACESULFAME POTASSIUM; ARTIFICIAL COLO R (RED 40); ZINC SULFATE; VITAMIN E ACETATE; NIACINAMIDE; BIOTIN.
Aha - cena tego "wynalazku" to ponad 18 SAR, czyli jakieś 15 PLN.
Czy ktoś w Arabii Saudyjskiej znalazł sok truskawkowy ???
U nas najpopularniejsze kiedyś były „soki” Paola. Porównałem więc składy
Skład Syropu Paola:
syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, woda, zagęszczony sok malinowy (0,32 %) koncentraty (czarna porzeczka, marchew) regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: karmel amoniakalno siarczynowy, aromat.
Chyba jednak zjem budyń z dżemem, jakoś mi apetyt na „syropy” minął :(
Mam budynie przywiezione z Polski, ale zawsze lubię sobie je podlać sokiem zagęszczonym – malinowym albo truskawkowym.
To wybrałem się na poszukiwania takiego cuda w sklepach w Al-Khobar.
Szukam i szukam przy sokach – nie ma.
Szukam przy napojach – też nie ma.
W końcu znalazłem – przy dodatkach do ciast.
Przyzwyczajony do soków np. firmy ”Ared" czy innych będących koncentratami z naturalnych soków owocowych spojrzałem na skład.
I włosy stanęły mi dęba.
To jest skład tego „smakołyku” ze strony producenta, żeby nie było, że coś przekłamałem:
HERSHEY'S Sugar Free Strawberry Syrup
WATER; GLYCERIN; ERYTHRITOL; CONTAINS 2% OR LESS OF: CITRIC ACID; XANTHAN GUM; SODIUM CITRATE; ARTIFICIAL FLAVOR; SALT; SODIUM BENZOATE (PRESERVATIVE); SUCRALOSE; ACESULFAME POTASSIUM; ARTIFICIAL COLO R (RED 40); ZINC SULFATE; VITAMIN E ACETATE; NIACINAMIDE; BIOTIN.
Aha - cena tego "wynalazku" to ponad 18 SAR, czyli jakieś 15 PLN.
Czy ktoś w Arabii Saudyjskiej znalazł sok truskawkowy ???
U nas najpopularniejsze kiedyś były „soki” Paola. Porównałem więc składy
Skład Syropu Paola:
syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, woda, zagęszczony sok malinowy (0,32 %) koncentraty (czarna porzeczka, marchew) regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: karmel amoniakalno siarczynowy, aromat.
Chyba jednak zjem budyń z dżemem, jakoś mi apetyt na „syropy” minął :(
Strona producenta |
Jak moze byc dobry syrop typu "sugar free"? Przeciez najlepsze syropy powstaja wlasnie przez zasypanie owocow cukrem jak to znam z dziecinstwa. W Korei zona mojego kolegi robi znakomity syrop sliwkowy. Innych nie probuje. W kraju tylko Herbapol.
OdpowiedzUsuńSam bym zrobił, gdyby nie barbarzyńskie ceny malin :(
UsuńHa! A ja mam z polskiego sklepu syrop malinowy Herbapolu i polewam i budyń i do herbatki i nawet do piwa :D
OdpowiedzUsuńTy się skarbie nie narażaj, bo mściwe bydle ze mnie. Poczekaj, aż Ciebie coś takiego niefajnego spotka, to się też bedę nabijał. Za ten sok do piwa to sobie dopiero nagrabiłaś, oj nagrabiłaś :)
UsuńA tak, Hershey ma sklad wszystkiego rownie zachecajacy.
OdpowiedzUsuńJa mieszkajac w USA wyrobilam sobie nawyk czytania skladu ZAWSZE. Ty widze dopiero sie wdrazasz :)
Ja na szczęście nie mieszkałem w USA, to jeszcze czasami wierzę producentom z innych krajów niz Najlepsza Demokracja Świata. Natomiast nalepki na ich produktach czytam bardzo uważnie :)
UsuńW Polsce wybieram stary, sprawdzony i pewny Herbapol: Cukier i/lub syrop glukozowo-fruktozowy, woda, zagęszczony sok aroniowy, kwas cytrynowy, zagęszczony sok malinowy o ekstrakcie ogólnym 65%, zagęszczone soki: z czarnej porzeczki i marchwi, kwas askorbinowy, aromat..
OdpowiedzUsuńZadziwiła mnie marchew ale ok. :) - źródło: http://www.herbapol.com.pl/pl/nasze-produkty/produkt/8
Marek- tylko jest jedno "ale" . Składniki idą od tego, co go jest najwięcej, także nie sądzę, aby te 65% oznaczało zawartość soku malinowego :D Raczej dodany został sok malinowy zawierajacy dodatkowo 35% wody:)
UsuńW to "lub" też bym nie wierzył bo cukier jest za drogi.
Czasami czytając skład produktów, można się naprawdę wystraszyć. :/ Lepiej zainwestować w coś droższego, ale zdrowszego, gorzej jak tego zwyczajnie nigdzie nie ma...
OdpowiedzUsuńTak właśnie było:-9 Ale w zamian mam" hamerykański" dżem, który ma ponad100% składników :)
UsuńHaha , niezły skład- prezerwatywy? :) Ja mam soczek zwieziony z Polszy- Herbapolu i Paoli - malinowe z kwiatem lipy- pyszności.Ale nie dolewam ich do budyniu, bo ten lubię tylko malinowy lub czekoladowy i najczęściej zaoszczędzając miejsce w walizce robię je sobie sama.Teraz szukam przepisu na kisiel, którego tu w ogóle nie znają:(
OdpowiedzUsuńDo tego, co tam dodaja to i prezerwatywy być mogą :D Przeczytaj skłąd tego "soku" Paoli możesz miec minę, taką jak ja miałem :). Ale jak to -przepisu na kisiel ? To się bierzesz torebki na wodę :) Tak jak mleko nie jest od krowy tylko z kartonu w sklepie :D
UsuńBasiu, kisiel jest prosty jak konstrukcja cepa. Trzeba wode, skrobię (moze być ziemniaczana, kukurydziana czy inna np. ) cukier no i jakis dodatek smakowy np. wlasnie taki syrop czy sok czy swieże albo mrozone owoce.
UsuńW zaleznosci od tego, ile bedzie soku (część płynna), dodajemy mąkę.
Generalnie na szklankę płynu jakas lyzka mąki ziemniaczanej (chociaz znow trzeba probowac bo jedni wola gęstrzy a drudzy bardziej wodnisty).
Mąkę najpierw musisz rozprowadzic w niewielkiej ilosci wody, potem reszte zagotowac i dodawac mąkę ciagle mieszając zeby sie nie zrobily kluchy. I juz :)
Potem wlewasz do pucharkow i do lodówki. Mozesz sobie jeszcze pizgnąć bita smietane na koniec :)